Restauratie vroeg 18e eeuwse Brabantse Kortstaart – Spinnekop
About this Work
Deze zeldzame en zeer vroege staartklok onderscheid zich in zijn opbouw door de nog gesloten zijsteunen en open staartstuk. De zijsteunen zijn nog niet opengewerkt zoals later standaard werd. Wel is er een opening voorzien voor het ophangen van het stinseltangetje. Daarmee kon men vroeger ‘s nachts het uur aflezen door een gloeiend stukje uit de haard op te pikken en erop te blazen. Geen elektriciteit toen!
Het is een bijzonder uurwerk met een afwijkende ankergang. De positie van het anker bevindt zich onder i.p.v. boven de zolderplaat zoals overig gangbaar. Deze bijzondere constructievorm (alsook de vorm van de minuutwijzer) vind men enkel terug in vroege stoelklokken die in de vroeg 18° eeuw gemaakt werden in Nederlands Brabant.
Elk rad is voorzien van een kunstig gedraaide as. De tappen werden nagekeken, gepolierd en de tapgaten werden waar nodig aangepast.
De wijzerplaat werd in de loop der eeuwen overschilderd. Dit gebeurde wel vaker, naar de mode van de tijd. Helaas was het resultaat er dikwijls niet beter op.
Voor de restauratie van de wijzerplaat werd beroep gedaan op een gespecialiseerde kunstenares. Eerst werd een Röntgenonderzoek gemaakt die veel interessante details toonde. Aan de hand daarvan is dan voorzichtig begonnen met de oude verflagen te verwijderen tot men het origineel ontwerp kon ontwaren. Dan pas kan het nauwgezet onderzoek naar de maker van deze klok aanvangen.
Het uurwerk werd na opzoeking toegeschreven aan Nicolaas Leonardi van Berchum – ca 1743 uit Schijndel NL.
Update mei 2016: Ondertussen is door een bevriend restaurateur-meubelmaker, een correcte staart met een aangepast slingervenster aangemaakt.
Daarmee is de klok volledig en terug in zijn originele vorm en functie gebracht.